Politigården

Reference:

Politigården på Polititorvet I København blev bygget I 1918-1924. Den imponerende bygninger er kendt som den sidst opførte ny klassiske  bygning i Europa. Bygningen skulle aftvinge respekt og ærefrygt så facaderne mod gaden fremstår hårde og afvisende imens der er en helt anden detalje rigdom I de indvendige gårde.

Facaderne mod gaden fremstår pudsede, de 2 fængselsgårde filtsede.  Den runde gård facade er beklædt med donausandsten båret af 88 søjler I fransk kalksten imens brolægningen er udført I faxekalksten. Loftet I den firkantede halvåbne gård er båret af 8 korintiske I faxemarmor med kapitæler af savonnierekalksten, der I øvrigt er efterligninger af dem på Marmorkirken.

 

Afrensning:

På gade facader var ca 60 % af eks puds original og meget nedslidt. I gennem tiden var de ca 40% repareret i kraftig blanding af grus og cement. Hårdheden bestemte at alt puds på facader skulle nedbankes til ren sten for genopbygning. Man valgte at slutte overfladerne grovpudsede for ikke at få et for fint og nyt udtryk. Fængselsgårdene var tyndpudsede og blev afrenset til ren sten ved vådsandblæsning. Den runde gård står I kalkholdige natursten som øverste del af marmorkirken, der jo var renset nogle år forinden. Afrensning med kombineret vandspray og jos var derfor oplagt. Udfordringen var den ringe adgang til gården. Alt grej skulle bæres igennem en smal døråbning eller hejses over tag. NCC og Cortex i forening valgte at udføre arbejdet fra store rullestilladser som blev flyttet rundt på “skinner” med trucks. Ved vandspray fastgøres dyser med passende mellemrum på stillads, hvorfor rullestilladset blev omdannet til en kæmpe rensemaskine der blot skulle flyttes rundt I lodrette etaper. 

 

Bygherre:

Rigspolitiet

 

Rådgiver:

Alex Poulsens Arkitekter

 

Hovedentreprenør:

Højgaard & Schultz

Politigården